EDLS

Elsbeth Dijkhuis Language Services

En meer

Tolk, vertaler en foodie. Hoe verenigt zich dat in een persoon?

Eigenlijk heel eenvoudig: ik heb passie voor mijn werk, tolken en vertalen, en ben gepassioneerd over alles met (de achtergrond en het maken en bereiden van) eten en drinken te maken heeft. En de overeenkomst is niet eens zo ver te zoeken. Zowel bij vertalen/tolken als bij koken draait het om het creatief omgaan met de onderdelen, woorden dan wel ingrediënten, om tot het beste resultaat te komen. Voor beide geldt dat het alleen mogelijk is om te groeien als je een onverzadigbare honger en dorst hebt naar nieuwe kennis, informatie, woorden, ingrediënten, smaken en klanken. En bij zowel taal als food staat of valt het succes met nauwkeurigheid die samengaat met vindingrijkheid.

Zowel bij het vertalen van een website, het tolken bij het passeren van een samenlevingsovereenkomst, het maken van verse pasta als bij het koken van een 3 gangen diner, gaan die nauwkeurigheid en vindingrijkheid hand in hand.
En dan ben ik in mijn element.

Na mijn opleiding aan ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalen ben ik daar gaan lesgeven. Met veel plezier zie ik ieder jaar de studenten hun eerste voorzichtige stappen op het tolkenpad zetten en uitgroeien tot zelfverzekerde en gepassioneerde beginnende tolken. Daarnaast ben ik gedeeld sectiehoofd van de sectie Vertalen Engels aan ITV. Samen met een geweldige collega zorg ik ervoor dat de studenten en docenten in een stimulerend en goed georganiseerd leerklimaat de weg naar beginnend vertaler kunnen afleggen.

Daarnaast verzorg ik workshops Tolkethiek voor gevorderde tolken voor het TvcN (Tolk en Vertaal Centrum Nederland) en geef ik bedrijfsworkshops het gebruik van Sociale Media.

Ik ben lange tijd werkzaam geweest bij een multimedia bedrijf waar ook de voice-overs voor verschillende projecten werden opgenomen. Bij een spoedopdracht was plotseling de ‘stem’ verhinderd en zaten we zonder voice-over. Tot de geluidstechnicus voorstelde dat ik het eens moest gaan doen. Dat bleek voor alle partijen een gouden ingeving: de klant was erg tevreden met de nieuwe stem en ik had een vaardigheid van mezelf leren kennen waarvan ik niet eens wist dat ik het in me had.

Sinds die tijd spreek ik vaak voice-overs in bij verschillende projecten, variërend van een voorlichtingsfilm voor de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten het RadboudUMC in Nijmegen tot het antwoordapparaat van Ouwehands Dierenpark Rhenen.